08.04.16

JARO!

Já teda nevím jak vy, ale já jsem moc ráda, že se konečně oteplilo a nemusím chodit zachumlaná od hlavy až k patě. Už jen cítit ten svěží jarní vzduch! A jelikož nyní musím (nedobrovolně) být doma, jsem ráda za jakoukoliv změnu a vycházku ven jsem více než uvítala. Proto jsme se s přítelem vydali na lov za medvědím česnekem a mladýma kopřivama. Upřímně jsem si myslela, že nám nebude tak dlouho trvat, než česnek najdeme, ale nakonec jsme se prošli o něco více než jsme původně chtěli. Ale co, bylo pěkně, svítilo sluníčko, tak proč ne. V samé euforii, když jsme konečně našli vytoužený česnek jsme si připadali jak malé děti, které jsou poprvé v hračkářství a neví kam se dívat dřív. Přítel byl tak šťastný, že neustále vykřikoval: "Podívej se tam, kolik toho je!", oči mu jen zářily a trhal co mu síly stačily. Ani jsme se nenadáli a měli jsme plný koš i tašku, ale za každou cenu jsme toho chtěli pobrat co nejvíce. Nakonec jsme však usoudili, že toho máme víc než dost a šli jsme nazpátek.


A co vše jsme s medvědím česnekem a kopřivami udělali? Nejdříve začnu s česnekem, toho jsme měli opravdu hromadu, takže jsme jej jako první doma oprali, přebrali od větviček a z větší části jsme z něj vyrobili bylinkové máslo, které máme v mrazáku přichystané na okamžitou spotřebu, z pár lístků jsem si udělala pomazánku a také jsme si udělali kuřecí závitky. Původně jsme chtěli dělat i pesto, ale nakonec jsme usodili, že máslo bude lepší a je opravdu výborné ho přidat do čehokoliv.
Kopřivy jsem si dala usušit a dělám si z nich čaj, výluh je výborný na vlasy a pleť - stačí jen, když jsi vlasy po umytí opláchnete výluhem a krásně září. Čaj samotný se doporučuje při menstruačních bolestech a dokonce i na problematickou pleť, kdy se má vlažným výluhem obličej oplachovat a krásně stahuje póry. Pořád se chystám i na nádivku, tak snad se podaří.

A tady máte recept na bylinkové máslo z medvědího česneku:
Medvědí česnek omyjeme, nakrájíme, zalijeme rozpuštěným máslem, osolíme, celou hmotu pokládáme na fresh folii a stáhneme do válečku. Dáme do mrazáku a ukrajujeme si podle potřeby.

A ještě pro inspiraci se s Váma podělím o kuřecí rolku s medvědím česnekem:


A co vše na rolku potřebujete?
- kuřecí prsa
- medvědí česnek
- schwarzvaldskou šunku
- nivu
- sůl, pepř

Žádné komentáře:

Okomentovat